Razvoj pozitivnih roditeljskih vjestina

„Podrška roditeljima u razvoju i jačanju pozitivnih roditeljskih vještina“- trening u Sarajevu

Drugi trening u okviru projekta „Podrška roditeljima u razvoju i  jačanju pozitvnih roditeljskih vještina“  održan je u Sarajevu od 19. do 21. maja. Trening je organizovan u saradnji sa ustanovom „Djeca Sarajeva“ i održan je u jednom od dječijih vrtića: „Dječiji grad“.

Treningu je prisustvovalo 26 učesnika. Dvoje  učesnika iz vrtića iz Zavidovića pridružilo se grupi na svoju inicijativu. Trening je okupio ukupno 28 učesnika: 17 vaspitača i 11 stručnih saradnika koji su došli iz sedam vrtića iz Sarajeva, dva vrtića iz Mostara i jednog vrtića  iz  Trebinja, Širokog Brijega, Tuzle, Zenice i Zavidovića.

Trening su vodile Branka Starc i Ninoslava Pečnik, psiholozi iz Zagreba, autori priručnika radionica za roditelje „Rastimo zajedno“.   Priručnik je, zajedno sa mapom za radionice, podijeljen učesnicima kao donacija UNICEFa iz Hrvatske.

Uvodnom dijelu predavanja prisutvovali su  gosti: profesor Adila Pašalić -Krešo, profesor Lidija Pehar i asistent Sandra Bjelan sa Odsjeka za pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Ismeta Brajlović- predstavnik Prosvjetno- pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo i Sabaha Dračić iz Udruženja za unapređenje dojenja.

Naredna projektna aktivnost, radionice sa roditeljima, nastaviće se u septembru kada će 27 parova  vaspitača i stručnih saradnika koji su prošli obuku u Banjaluci i Sarajevu započeti set radionica sa grupama roditelja u lokalnim zajednicama u BiH.

dd