Novosti Publikacije

Danas djeca sutra roditelji

Povodom završetka trogodišnjeg projekta „Danas djeca, sutra roditelji“ u Sarajevu je 22. septembra 2011. održana završna konferencija na kojoj je predstavljen model rada sa djecom koja dolaze iz porodica s višetrukim problemima.

Projekat je realiziran na državnom nivou u partnerstvu između Kinderpostzegels, Holandija i nevladine organizacije TALDi iz BiH, uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije kroz Matra program, program društvene transformacije.

Cilj projekta je bio da pruži podršku djeci koja dolaze iz porodica sa višestrukim problemima kroz osnivanje održivih dnevnih centara. Centri su uspostavljeni u šest gradova u BiH: Čelinac, Gornji Vakuf/Uskoplje, Ljubija kod Prijedora, Novi Grad, Trebinje i Tuzla-Slavinovići.

U fokusu rada centara su preventivne aktivnosti, ali projekat je usmjeren i na pružanje podrške djeci u cilju njihovog osnaživanja, kako bi što lakše prevladala teške životne situacije sa kojima se suočavaju.

Po završetku podrške kroz Matra program, INF nastavlja pružati stručnu i finansijsku podršku uspostavljenim centrima.

Obzirom na postignute rezultate u radu sa ovom ranjivom kategorijom djece, odlučili smo da Vama predstavimo naša iskustva i ponudimo praktične iskustvene korake u procesu primjene ovog specifičnog modela i uspostavljanja efektivnog rada centara. U tu svrhu smo uradili istraživanje o primjeni ovog modela rada i specifičnog pristupa na našu korisničku grupu.

Kliknite na link da preuzmete dokument u pdf formatu
Rezultati istraživanja mjerenje progresa i uticaja projekta

Isto tako smo napisali i Priručnik – Kako uspostaviti i voditi centar za djecu koja dolaze iz porodica s višestrukim problemima koji možete preuzeti na našoj stranici.

Kliknite na link da preuzmete dokument u zip formatu
Priručnik za centre

Nadamo se da će vam isti pružiti neke informacije i biti inspiracija za pokretanje centara koji bi u svom radu koristili ovaj prilično jednostavan i učinkovit metodološki pristup.

dd