Novosti

Druga faza projekta „Mladi kao snaga promjene u svojoj zajednici“

Projekat „Mladi kao snaga promjene u svojoj zajednici“ pokrenut s ciljem da poveća kapacitete i motivaciju mladih, te da ih uključi u život i aktivnosti zajednice kako bi gradili pravednije, tolerantnije i inkluzivnije okruženje na području opština Čelinac i Prnjavor, ušao je u drugu fazu implementacije.

Nakon održanih obuka, mladi su uz mentorstvo IN fondacije, napisali svoje prve projekte kojima su odgovarali na potrebe u svojim zajednicama.

Komisija za odabir projekata je ocijenila sve pristigle aplikacije i odobrila deset najkavlitetnijih koji se od decembra 2019. do kraja februara 2020. implementiraju u dvije lokalne zajednice – Čelinac i Prnjavor (Rang lista odobrenih projekata https://docdro.id/PvSY9fU).

U sklopu projekta smo ispitivali mišljenje mladih, njima važnih odraslih i predstavnika institucija o uzrocima, posljedicama i mogućim rješenjima vezanim za pasivnost mladih i njihovo aktivnije učešće u životu zajednica u kojima žive. U tu svrhu organizovali smo osam fokus grupa s ciljem unapređenja aktivizma mladih u odabranim, manjim lokalnim zajednicama širom BiH. Kao rezultat tog procesa izradili smo dokument s preporukama kako da unaprijede poziciju mladih u opštinama Čelinac i Prnjavor (Preporuke https://docdro.id/94sRip2).

IN fondacija realizuje ovaj projekat zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

dd