Novosti Publikacije

Istraživanje o iskustvima mladih u Bosni i Hercegovini vezanim za različite oblike nasilja i traume u djetinjstvu

In fondacija, uz finansijsku podršku Kinderpostzegels, Holandija, sprovela je istraživanje o iskustvima mladih u BiH vezanim za različite oblike nasilja i traume u djetinjstvu.

Cilj istraživanja je ispitivanje opšteg stanja i raširenosti pojave nasilja i zlostavljanja djece u BiH i učestalost njegovih pojavnih oblika. Ovo istraživanje sprovedeno je na području cijele BiH i obuhvatilo je uzorak od 975 ispitanika. Ispitanici su bili učenici završnih, četvrtih razreda srednjih škola na području 16 opština i gradova u BiH.

Podaci ukazuju da se u BiH o nasilju malo govori i mnogi oblici zlostavljanja u opštoj populaciji nisu prepoznati kao nasilje, posebno oni koji se dešavaju unutar porodice.

Rezultati istraživanja pokazuju da je najzastupljenije emocionalno zlostavljanje u 62% slučajeva, zatim fizičko 58%, pa svjedočenje nasilju 43%, zatim zanemarivanje 27%, pa seksualno zlostavljanje u 23,4% slučajeva.

Ovi podaci ukazuju da su mnogi mladi koji imaju ova negativna iskustva, vrlo često višestruko zlostavljani, te da je zlostavljanje kontinuirana i dugotrajna pojava koja ima tendenciju da se ponavlja i poprima hroničan tok, te da se pojedini oblici nasilja rijetko javljaju izolovani, već su isprepleteni međusobno sa drugim oblicima zlostavljanja.

Kod mladih koji su imali neki od vidova zlostavljanja zapažen je povišen nivo anksioznosti, pesimizam i nizak nivo samopoštovanja.

Rezultati ovog, kao i sličnih istraživanja, pokazuju da djecu vrlo često ugrožavaju najbliži članovi porodice ili osobe koje su djeci bliske i poznate. Ta se činjenica posebno odnosi na seksualno zlostavljanje.

Takođe, rezultati istraživanja ukazuju da je uobičajena komunikacija u nekim porodicama obilježena različitim oblicima nasilja, te da se ti obrasci ponavljajućih ponašanja uče po modelu i prenose u partnerske i druge odnose.

Iako bi uloga porodice trebala da bude zaštitna u procesu rasta i razvoja djeteta, privatnost i autonomija porodice često skrivaju mračne tajne koje ugrožavaju osnovne potrebe i prava djeteta.

Bez obzira na oblik, nasilje ima presudan negativni uticaj na psihički razvoj djeteta, posebno kada dolazi od strane njemu važnih i bliskih odraslih osoba.

Nadamo se da će rezultati ovog istraživanja stoga pomoći da se pokrenu neke aktivnosti koje bi mogle pomoći roditeljima i djeci da se nasilje smanji i da se prekine transgeneracijski prenos nasilja.

Kliknite na link da preuzmete dokument: Istrazivanje o iskustvima mladih u BiH vezanim za razlicite oblike nasilja i traume u djetinjstvu

dd