Prevencija vršnjačkog nasilja u školskom okruženju

Prevencija vršnjačkog nasilja u školskom okruženju

Od početka 2015. godine, šest partnerskih Organizacija IN fondacije su nastavile provoditi projektne aktivnosti u oblasti “Prevencija vršnjačkog nasilja u školskom okruženju”  u 31 školi u gradovima Srednjebosanskog kantona (Travnika, Vitovlje, Bugojno, Nova Bila), kao i u Bijeljini, Banjaluci, Mostaru, Prijedoru, Sarajevu i Sanskom Mostu. Pomenuti projekti su omogućili informisanje 3091 djeteta, 1568 roditelja i 280 nastavnika, te podizanje svijesti o oblicima i uzrocima vršnjačkog nasilja u školama.

Grupa za promjene u ovoj oblasti je tokom sastanka održanog prošle godine, te putem elektronske komunikacije, odabrala najznačajnija pitanja iz upitnika razvijenih u okviru različitih projekata, a koji se odnose na vršnjačko nasilje. Novonastali upitnici su zatim podijeljeni učenicima u dvije osnovne škole, gdje ih je ispunilo ukupno 200 ispitanika. Naš cilj je utvrditi validnost ovog upitnika, kako bi bio dustpan na internet stranici IN fondacije, za dalja istraživanja u ovoj oblasti. Rezultati analize podataka će uskoro biti objavljeni.

U znaku stalnog zalaganja IN fonadcije u promovisanju teme vršanjačkog nasilja, 11. i 12. marta 2015. godine u Banjaluci je organizovan dvodnevni seminar pod nazivnom “Metode i mehanizmi podrške u direktnom radu sa potencijalnim (identifikovanim) žrtvama i počiniocima međuvršnjačkog nasilja”, kome su prisustvovali predstavnici naših partnerskih organizacija, a  koji su sa sobom poveli i školsko osoblje iz 10 gradova BiH. Svrha ovog treninga je bila osnažiti kompetencije školskog osoblja u prevenciji vršnjačkog nasilja i ponuditi im mehanizme za intervenciju. Trening je osmislila i sprovela doktor psiholoških nauka, Gordana Buljan Flander, direktor Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, sa svojom asistentkinjom, Teom Brezinšćak, masterom psihologije, zaposlenoj na pomenutoj klinici.

Seminaru je prisustvovalo 50 učesnika (nastavnici, stručni saradnici, direktori u školama, projektni koordinatori) iz 31 osnovne škole širom BiH. Učesnicima je omogućeno da prodube svoje znanje o tretmanu djece koja su  postala žrtve vršnjačkog nasilja, pri čemu su kao ključne strategije istaknute rana identifikacija djece pod rizikom, te rana intervencija. Provedena evaluacija je pokazala izuzetno zadovoljstvo učesnika kvalitetom treninga.

11953513_739366786169174_71042569889010641_o

dd