Razvoj pozitivnih roditeljskih vjestina

Prva godišnja konferencija u projektu „Rastimo zajedno“

In fondacija je u junu mjesecu ove godine organizovala prvu Godišnju konferenciju „Rastimo zajedno“. Ovaj događaj obilježio je završetak  prvog i početak novog jednogodišnjeg ciklusa u projektu „Podrška roditeljima u razvoju pozitivnog roditeljstva – Rastimo zajedno“.

Konferencija je održana 19. i 20. juna u hotelu Hollywood na Ilidži. Na konferenciji su se okupili voditelji radionica koji su u prethodnom projektnom periodu održali po jedan ciklus radionica sa roditeljima, ukupno 23 iz vrtića iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Trebinja, Bijeljine, Prijedora, Zavidovića i Čelinca. Program rada konferencije sastojao se od nekoliko sesija koje su vodile trenerice programa „Rastimo zajedno“ Branka Starc i Ninoslava Pećnik i njihove saradnice Jasenka Pregrad i Tijana Vidović.

Prvog dana konferencije sertifikovani voditelji su razmijenili iskustva u timskom i grupnom radu stečena kroz realizaciju prvog ciklusa radionica sa roditeljima, upoznali se sa novim aktivnostima i sadržajima koje će primjenjivati od narednog ciklusa radionica sa grupama roditelja, te dobili važne upute kako će promovisati program „Rastimo zajedno“ i svoju ulogu u njemu.

Drugi dan konferencije posvetili smo temi „Razvoj i održivost programauBiH“.  Na ovoj sesiji voditeljima su se pridružili i direktori iz 6 dječijih vrtića (Mostara, Tuzle, Trebinja, Bijeljine i Sarajeva), te predstavnici institucija – Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Prosvjetno pedagoškog zavoda kantona Sarajevo i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. In fondacija će ideje i prijedloge za razvoj i održivost programa koji su učesnici na konferenciji ponudili, koristiti u aktivnostima lobiranja i promocije programa kod odgojno obrazovnih institucija koje se bave zaštitom djece i porodice u BiH, u narednom periodu.

dd