Novosti

Socijalno i emocionalno učenje kao alatka za podršku ranom rastu i razvoju djece predškolskog uzrasta

Predškolsko obrazovanje ima važnu ulogu u socijalnom, emocionalnom i kognitivnom razvoju djece. U prvim godinama života svakog djeteta socijalno i emocionalno učenje (SEU) je od velike važnosti za razumijevanje i upravljanje emocijama, empatiju, uspostavljanje zdravih i sigurnih veza sa roditeljima i svijetom koji ih okružuje.

Međutim, dječije socijalno i emocionalno učenje često nije u fokusu, i to otežava rast i razvoj posebno djeci koja odrastaju u nesigurnom, nestabilnom okruženju, siromaštvu, djeci koja svjedoče porodičnom nasilju, roditeljskim problemima koji su vezani za  mentalno zdravlje poput PTSP-a, problemima sa zavisnošću i sl, što dodatno opterećuje i umanjuje njihove razvojne kapacitete, i smanjuje daljnje životne prilike.

Kako predškolske godine predstavljaju kritični razvojni period za razvoj i usvajanje osnovnih socijalno-emocionalnih vještina, ovim projektom uvodimo ovu temu kroz niz praktičnih alatki u predškolsko obrazovanje sa cilj da doprinesemo ukupnom zdravom rastu i razvoju djece.

Projektom smo planirali obuhvatiti oko 100 djece predškolskog uzrasta, 50 njihovih roditelja i 20 vaspitača u predškolskim ustanovama. Projekat je finansijski podržao Grad Banja Luka, a predviđeno trajanje projekta je 5 mjeseci.

U okviru projekta nastao je priručnik namijenjen vaspitačima i roditeljima: Priručnik za razvoj socijalno-emocionalnog učenja kod djece predškolskog uzrasta

dd