Razvoj pozitivnih roditeljskih vjestina

Završen drugi krug projekta „Podrška roditeljima u razvoju i jačanju pozitivnih roditeljskih vještina“

Trideset i pet  vaspitača i stručnih saradnika obučenih u drugom krugu projekta „Podrška roditeljima u razvoju i jačanju pozitivnih roditeljskih vještina“ realizovali su svoj prvi ciklus radionica s roditeljima.

Radionice su se odvijale od sredine oktobra do kraja decembra 2012. u 16 dječijih vrtića u BiH, i to u Sarajevu, Brčkom, Gackom, te u vrtićima u Bijeljini, Trebinju, Zvorniku, Bratuncu, Mrkonjić Gradu, Cazinu, Vitezu, Maglaju, Zavidovićima i Tuzli.

Ovaj ciklus radionica od prve do jedanaeste pohađalo je ukupno 125 roditelja, 3 oca i 122 majke.

Prikupili smo evaluacijske upitnike koje su roditelji popunili na početnoj i završnoj radionici, a obrađeni podaci su predstavljeni na evaluacijskom sastanku koji smo održali u Tesliću 25. i 26. januara 2013. Rezultati nam govore da su radionice na roditelje pozitivno djelovale, što se odražava na bolje razumijevanje djeteta, njegovih potreba i ponašanja, na promjene roditeljskog  ponašanja prema djetetu, sa više strpljenja i smirenosti  i da više vremena provode s djecom. Radionice su im pružile priliku da steknu uvid u vlastito roditeljstvo i dobiju odgovore na mnoga pitanja i dileme koje svaki roditelj ima.

Najvažnije nam je da su roditeljska očekivanja ispunjena. Jedna majka kaže: „Iznenadila sam se kad sam shvatila koliko toga nisam znala i koliko se može saznati od drugih roditelja.“

I voditelji radionica ističu da su im radionice bile višestruko korisne. Zadovoljni su jer su obogatili svoje profesionalno i lično iskustvo kroz rad s roditeljima. „Obogatile su me i kao roditelja troje djece ali i kao stručnjaka. Takođe ove radionice su mi pokazale da sam sposobna za mnogo toga za što sam ranije mislila da nikad neću moći“ kaže jedna od voditeljica o svojem rastu kroz ciklus radionica.

dd